Friday, 23 March 2012

Guys and Girls , Past is "whatever." Say Alhamdulillah..Thank you ALLAH .

Ingat , seburuk mana pun perangai kita ..sejahat mana pon perangai dan perbuatan kita,ada yang lebih buruk, sebaik mana pun perangai kita,perbuatan kita, kebaikan kita.. akan ada yang lebih baik dan hakikatnya,diri kita takkan pernah sempurna.Nabi Muhammad manusia terbaik. Ok tetibe bagi self reminder.(Tajdid balik niat kita dan ikhlas hati kita..amin) hihi.. takdelah self mana bila dah public,but meaning i'm reminding benda yang baik untuk aku dan utk orang lain.Baru semangat brothers sisters ukhuwwah filla abadan abada.heee ^_^ Ukhwah se'mutah! Ukhwah amat indah.Hayatilah dan hargailah selagi ada..Cewahhh! (sebak lak..#lap air mata) sob3x.. :'(

Anyways,Assalamualaikum ! :) And Hi , alhamdulillah aku masih dikurniakan kerajinan untuk update blog ni -,- Maaf , kebusy an ini menghalang. Sibuk nak kah *ekhem* win.  Eh! xde la..sibuk nak exm..mmg mggu lepas adalah ari exm se"mutah" so..mmg bz sgt2..asyik menghadap buku 24 jam..sebb exm i deret k..so mmg xde masa lah nk menary2 ke..nk berjoget2 ke..alahai..normal la..hidup mahasiswa dan mahasiswi sedunia..so juz do it n tawakal ala ALLAH..! mmg sibuk sgt lao dah amik degree nih..hidup dah berubah 360 darjah! haip! yeke? harusla berubah kan..sbb tggjwab dan peranan yg dipikul dh bertambah2..dan semestinya umurku juga bertambah! hahaha...agak la kan..tp still young k! muda tara tang2 lagi..(saja sedapkan ati je tu) hahaha..:P

Alright,stop there sebab apa aku nak share harini is hmmm There's a stranger, a girl , a sweet girl yang aku supposed berani untuk cerita pasal dia kat aku and , a girl yang ada bad past yang mana dia regret ,very regret today.The past is haunting her and make her feel guilty selalu . Sorry, aku takboleh tunjuk email tu sebab walaupun aku takkan bgtahu nama but email itu aku kira aib orang and tak elok ditunjuk. but conclusionnya from the email. sebab her past tu , dia sangat risau  takut takde yang org yang baik akan terima dia.

So i guess ,this entry khas for her,myself and inshaAllah for others.

ASK YOURSELF ; DO YOU EVER FEEL GUILTY ALL DAY LONG , REMEMBERING ALL MISTAKES/SINS YOU HAD DONE IN THE PAST? AND IT STOPS YOU FROM BELIEVING THAT YOU ARE STILL DESERVE TO HAVE A BETTER LIFE , AND DESERVE TO BE A BETTER MUSLIM?


Well to be honest, i do.yes,because i'm human. Tipu aku baik sangat tak pernah buat silap. I'm ordinary,i do mistakes but i'm learning and trying to fix myself to be a better khalifah of Allah. Everyone makes mistakes and everyone ada mistakes yang rasa ya Allah , layakkah aku.Layakkah aku.

Sabda Rasulullah S.A.W ; "Manusia itu tidak sunyi daripada membuat kesalahan dan lupa."

So we know and we sure yang memang manusia takkan pernah lepas dari buat,kerana tiada yang ma'sum selain Nabi Muhammad S.A.W and para nabi. But still,doesn't mean we can take it for granted and mis-use ayat " I'm human,everybody makes mistakes".Mis-use di sini or menyalah gunakan is , sedar dengan kesalahan itu tp tak cuba perbaiki and you use those words. Seriously?!

The best air mata is menangis kerana dosa , menangis kerana keindahan Allah jadikan and menangis kerana gembira atas nikmat yang Allah berikan. It's okay to cry , aku sendiri kadang kadang bila ingat salah silap,aku menangis. But you know,sometimes the mistake done by ourselves tu sendiri taught us and that's what makes us today. We learnt from mistakes kan.

In case for the girl, What past is past . it's haunting you,i know but No matter how big pun kesalahan tu, Allah je yang tahu apa yang terbaik untuk kita in the future and no worries , Allah maha pengampun.



Firman Allah SWT dalam surah al-Imran ayat 135 : “Dan apabila mereka melakukan perkara dosa atau menzalimi diri sendiri, lalu segera mengingati Allah dan bertaubat atas segala kesalahan mereka.” 


Don't ever feel jijik about yourself or keep convincing yourself yang you don't deserve anything good sebab Everytime kita solat , kita berdoa and benar benar bertaubat,inshaAllah Allah akan bersihkan hati and kurniakan perasaan "The New You." it's like , tutup cerita lama ,bukak cerita yang baru. Moreover,

Sabda Baginda SAW: “Sesiapa yang menghadapi masalah ini (dosa lampau), maka hendaklah memohon supaya ditutup oleh Allah SWT.” (Hadis riwayat Malik dan Hakim)

Yes, to be exact , no need untuk cerita kan aib sendiri pada orang lain *except cerita pada seseorang tertentu utk dapatkan advice,or pandangan.seseorang yang tahu*.Bck to cerita aib tu, It will create another prob which is orang akan ada that idea yang "si dia dia ni PERNAH ", even though "pernah" is the past. But still meninggalkan idea buruk about us kepada orang lain . & Always doa kat ALLAH supaya aib kita ditutup di dunia and akhirat,always always always .everytime solat.lepas solat. That's why jgn sibuk canang aib orang jugak. Sebab takut takut tak didunia,kat akhirat nanti aib kita dibuka ,nauzubillah.

Dan LAGI bukti Allah tu maha pengampun.

Firman Allah dalam surah Az-Zumar ayat 53 ;  "Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hamba-Ku yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa. Sesungguhnya Dia adalah Tuhan Yang Maha Pengampun lagi Maha Pengasih."

See? Trust yourself , believe in Allah's plan. As long kita bertaubat and benar2 taknak balik pada dosa yang lalu ,inshaAllah Allah protect kita.

WHAT? ..... WHAT IF DAH MENYESAL,DAH BERTAUBAT. *bertaubat bukan sekadar ckp,tapi action,solat and betul2 try seboleh2nya elak nak balik pada dosa lalu*
p/s: 

No comments:

Post a Comment