Friday, 23 March 2012

Bila kAwan SeKOlaH kawEn RASANya ..ExCiTeD sANgat-sANGAT!! Weee....

Kalau diberikan peluang, aku ingin menjadi tetamu majlis perkahwinan semua rakan,sahabat,kawan yang aku kenal..Bukan apa, aku rasa cam nak menghargai,tumpang gembira,suatu yang indah, suatu yang manis gituh, sapa yang x nak kan,suatu yang bahagia..siapa yang x nak kan? siapa yang x suka? betui x? hihi..^__^  shuke..i like..i like! hahaha..

Bismillah, Assalamualaikum! :)
EwAH..ewah Liyana dah lama bebenor rasanya x update blog kan..biasa la kan..owang bz la katakan..mengalahkan isteri YB je kan..hahaha..Anyways,  Finally! Alhamdulillah dapat jugak i update blog nih kan..biasa la dah berasrang spiderwomen dah blog i nih..huhu..dah berhabuk dah rasenya..dah lama cuci..opppstt! lia! Stop k! jgn mepek k..ok2..i stop k..back the cerita k guys..

This timeis about my friend. old friend, high school friend, sama age with me. The First person and girl who's  just got married. Today( excually pada 10/3/2012) hahaha..i feel so happy for her!! Really  :"(  dah lama tp lupa la nk update kat blog..bz woman k! so korang semua faham2 ja  la..jgnla nk marah2 k..haip! marah2 ni hasutan syaitan k..so be a cool n bertenang..k i sambung balik cerita tadi k..^__^

It's so exciting you know, to remeber back all those memories together in hight school with the friends, and today that one of the friend is married?!! At 23 pulak tu * eh mcm ckp pasal diri sendiri pulak* hahahaha..well, atikah ..her name is atikah ismail. The wedding buat dekat klebang kat ipoh..Huhu..so im so sorry dear..i xdapat nk meghadirkan diri ke majlis perkahwinan u  bcoz im here..jordan..jauh lao nk g pon..kena tempah tiket flight tuk g makan nasik mnyaku je..ape2 pon..i really miss u so much!! xoxoxoxox!!!

Ermm..kome semua sila lah ye menjamu mata dan hati ...dah x tahu nak tulis ape dah...so sila la melihat aksi-aksi sy sweet nih ye...have fun ! peace! (sebak..dihati tiada sipa yang tahu) ececece....mengada2 liyana ni kan..dah kemaruk dah la tuh..hua2..haip! not me k..saya lambat lagi..hihi..^__^

comelnye atikah..sweet! shuke..shuke...ala..cantek sangat...(so jeles!) ..warna pink lak tu..comel sahabat saya nih kan..ala tomey-tomey :)

wow! ada cup cake! my febret k...sedapnyee...nk makan plak rasenya! yummmy2x..so delicies k..! :(


so sweet! sama cantekkk dan sama padan k! sama comel..sama gebu dan putihnya asli..(wah! dah mcm iklan lak!) promote la tuh..hahaha..






Ahaaa! tu pengetahuan kowang semua..atikah ismail ni sahabat saya..1 bilik masa kat kolej dulu.. nthen suami atikah ismail plak adalah senior kitowang masa kat kolej ..so 1 kolej la kitowang semua nih..dan diowang nih bercinta tyme kat kolej lagi..so sweet ustaz Syed muzaffar & Atikah Ismail dan Ustaz Syed muzaffar nih bru je grade di unuversity yg sama juagak mcm saya di jordan..Universty MuTAH oF jORDAN..huhu..


It was a really great moment. Alhamdulillah Atikah, saya doakan yang terbaik untuk korang .May Allah bless u  both always and ur family too., Dapat anak cucu cicit sema heeee...weeee....saya doakan jodaoh korang sampai ke syurga yeah! <3 i'm happy for you..<3! We are happy for you from ur sahabati di perantauan ini..wait for me k!
Allah is the greatest. For loving me, For giving me people to love and for making me feel loved  :')   Tiada yang  indah di dunia ini selain cinta sejati yang dikurniakan tuhan dalam setiap hati lembut manusia.                                                                                                                                         
                                                                                                                            Sincerely,Liyana Osman

DOES HE/SHE WILL ACCEPT ME IF THEY KNOW MY PAST? Menagis la..menagis la..:'(

Menagis sekarang pliss ..please sebab kita ada tuhan yang sangat ah -amazing! :'(  dan kerana itu kita semua amazing kerana our god is amazing, ALLAH itu maha amazing! and another things is that jgn risau the future , as long as yang dinyatakan dalam ayat kat atas tadi..kita solat ,taat pada ALLAH  and all that stuff. Buruk mana pon our past, ALLAH x pandang. Doesn't matter anymore. The present will create a better future.




DOES HE/SHE WILL ACCEPT ME IF THEY KNOW MY PAST?

Jodoh di tangan Allah. kita just boleh doa and usaha untuk jadikan diri kita baik supaya dapat yang baik. Ada orang yang benar2 baik tapi mungkin bukan yg terbaik utk kita.Tapi yang pasti, Allah sahaja yang tahu and layak tentukan siapa baik untuk siapa.So if dengan tak sengajanya the person tahu and they willing to accept you sebab tahu you guys dah bertaubat and trying to be better then Alhamdulillah Allah kurniakan orang yang mampu terima and membimbing awak.but if they don't , jangan cerita. Seriously don't. they want you atas dasar diri awak yang sekarang. to be honest,if he wants you, he won't ask. because he shouldn't care your past, like " pernah tak blablabla".i mean , soalan yang berbaur sensitif and aib lah aib. and if orang tu tanya jugak , if you tell , and terang tang tang they can't accept you then have to bear with it lah, Allah akan gantikan dengan yg lebih baik inshaAllah.Tapi kalau tanak jawab,jawab je lah, " Yang lepas adalah lepas,sama ada pernah atau tak pernah tu.Biar Allah saja yang tahu dan semua tu tak penting,sebab what matter now is sekarang and akan datang." Plus , we never know dalam usaha untuk perbaiki diri,Allah akan berikan kita someone yang takkan tanya kisah2 lalu untuk mendorong kita and sama sama remind each other to be better.kan,so shweeet kan? kata nak sama sama dunia akhirat.

Okay girls? and guys? Allah still panggil kita hamba hambanya walaupun kita dah buat dosa macam macam. Allah sendiri promise pintu taubat sentiasa terbuka kepada hamba2nya and ALLAH  sendiri berfirman akan mengampunkan mereka yang bertaubat dan beriman dan beramal soleh. So, other people have no right to judge  untuk kata dia ni xakan diampunkan dosanya. Tentang niat and the feeling  tu semua serah pada ALLAH , jangan fikir-fikir and jangan cakap pasal our past yang hodoh tu and keep praying..InsyaALLAH..













Last but not least . Our past has no right to stop us from having a better future.As long as we believe in Allah , put more effort and never stop trying to be better,today and everyday. We deserve to be happy . We deserve to have a good life. We deserve to get a good person. Because we're awesome like that!

Ok, TIPU JEWWW HEWHWHWHWWHAHIKHIK
because We have Allah, and because of him , our life is amazing :)
Walallahua'lam ,yang buruk dari dena sendiri. and yang baik semua dari Allah S.W.T . All the best bebeh!
Past is whatever *insert gaya gedik* , Present is let's do something better, Future is ,"ya Allah, I give it all to you,please give me something better?"



Sincerely,Liyana Osman

Guys and Girls , Past is "whatever." Say Alhamdulillah..Thank you ALLAH .

Ingat , seburuk mana pun perangai kita ..sejahat mana pon perangai dan perbuatan kita,ada yang lebih buruk, sebaik mana pun perangai kita,perbuatan kita, kebaikan kita.. akan ada yang lebih baik dan hakikatnya,diri kita takkan pernah sempurna.Nabi Muhammad manusia terbaik. Ok tetibe bagi self reminder.(Tajdid balik niat kita dan ikhlas hati kita..amin) hihi.. takdelah self mana bila dah public,but meaning i'm reminding benda yang baik untuk aku dan utk orang lain.Baru semangat brothers sisters ukhuwwah filla abadan abada.heee ^_^ Ukhwah se'mutah! Ukhwah amat indah.Hayatilah dan hargailah selagi ada..Cewahhh! (sebak lak..#lap air mata) sob3x.. :'(

Anyways,Assalamualaikum ! :) And Hi , alhamdulillah aku masih dikurniakan kerajinan untuk update blog ni -,- Maaf , kebusy an ini menghalang. Sibuk nak kah *ekhem* win.  Eh! xde la..sibuk nak exm..mmg mggu lepas adalah ari exm se"mutah" so..mmg bz sgt2..asyik menghadap buku 24 jam..sebb exm i deret k..so mmg xde masa lah nk menary2 ke..nk berjoget2 ke..alahai..normal la..hidup mahasiswa dan mahasiswi sedunia..so juz do it n tawakal ala ALLAH..! mmg sibuk sgt lao dah amik degree nih..hidup dah berubah 360 darjah! haip! yeke? harusla berubah kan..sbb tggjwab dan peranan yg dipikul dh bertambah2..dan semestinya umurku juga bertambah! hahaha...agak la kan..tp still young k! muda tara tang2 lagi..(saja sedapkan ati je tu) hahaha..:P

Alright,stop there sebab apa aku nak share harini is hmmm There's a stranger, a girl , a sweet girl yang aku supposed berani untuk cerita pasal dia kat aku and , a girl yang ada bad past yang mana dia regret ,very regret today.The past is haunting her and make her feel guilty selalu . Sorry, aku takboleh tunjuk email tu sebab walaupun aku takkan bgtahu nama but email itu aku kira aib orang and tak elok ditunjuk. but conclusionnya from the email. sebab her past tu , dia sangat risau  takut takde yang org yang baik akan terima dia.

So i guess ,this entry khas for her,myself and inshaAllah for others.

ASK YOURSELF ; DO YOU EVER FEEL GUILTY ALL DAY LONG , REMEMBERING ALL MISTAKES/SINS YOU HAD DONE IN THE PAST? AND IT STOPS YOU FROM BELIEVING THAT YOU ARE STILL DESERVE TO HAVE A BETTER LIFE , AND DESERVE TO BE A BETTER MUSLIM?


Well to be honest, i do.yes,because i'm human. Tipu aku baik sangat tak pernah buat silap. I'm ordinary,i do mistakes but i'm learning and trying to fix myself to be a better khalifah of Allah. Everyone makes mistakes and everyone ada mistakes yang rasa ya Allah , layakkah aku.Layakkah aku.

Sabda Rasulullah S.A.W ; "Manusia itu tidak sunyi daripada membuat kesalahan dan lupa."

So we know and we sure yang memang manusia takkan pernah lepas dari buat,kerana tiada yang ma'sum selain Nabi Muhammad S.A.W and para nabi. But still,doesn't mean we can take it for granted and mis-use ayat " I'm human,everybody makes mistakes".Mis-use di sini or menyalah gunakan is , sedar dengan kesalahan itu tp tak cuba perbaiki and you use those words. Seriously?!

The best air mata is menangis kerana dosa , menangis kerana keindahan Allah jadikan and menangis kerana gembira atas nikmat yang Allah berikan. It's okay to cry , aku sendiri kadang kadang bila ingat salah silap,aku menangis. But you know,sometimes the mistake done by ourselves tu sendiri taught us and that's what makes us today. We learnt from mistakes kan.

In case for the girl, What past is past . it's haunting you,i know but No matter how big pun kesalahan tu, Allah je yang tahu apa yang terbaik untuk kita in the future and no worries , Allah maha pengampun.



Firman Allah SWT dalam surah al-Imran ayat 135 : “Dan apabila mereka melakukan perkara dosa atau menzalimi diri sendiri, lalu segera mengingati Allah dan bertaubat atas segala kesalahan mereka.” 


Don't ever feel jijik about yourself or keep convincing yourself yang you don't deserve anything good sebab Everytime kita solat , kita berdoa and benar benar bertaubat,inshaAllah Allah akan bersihkan hati and kurniakan perasaan "The New You." it's like , tutup cerita lama ,bukak cerita yang baru. Moreover,

Sabda Baginda SAW: “Sesiapa yang menghadapi masalah ini (dosa lampau), maka hendaklah memohon supaya ditutup oleh Allah SWT.” (Hadis riwayat Malik dan Hakim)

Yes, to be exact , no need untuk cerita kan aib sendiri pada orang lain *except cerita pada seseorang tertentu utk dapatkan advice,or pandangan.seseorang yang tahu*.Bck to cerita aib tu, It will create another prob which is orang akan ada that idea yang "si dia dia ni PERNAH ", even though "pernah" is the past. But still meninggalkan idea buruk about us kepada orang lain . & Always doa kat ALLAH supaya aib kita ditutup di dunia and akhirat,always always always .everytime solat.lepas solat. That's why jgn sibuk canang aib orang jugak. Sebab takut takut tak didunia,kat akhirat nanti aib kita dibuka ,nauzubillah.

Dan LAGI bukti Allah tu maha pengampun.

Firman Allah dalam surah Az-Zumar ayat 53 ;  "Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hamba-Ku yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa. Sesungguhnya Dia adalah Tuhan Yang Maha Pengampun lagi Maha Pengasih."

See? Trust yourself , believe in Allah's plan. As long kita bertaubat and benar2 taknak balik pada dosa yang lalu ,inshaAllah Allah protect kita.

WHAT? ..... WHAT IF DAH MENYESAL,DAH BERTAUBAT. *bertaubat bukan sekadar ckp,tapi action,solat and betul2 try seboleh2nya elak nak balik pada dosa lalu*
p/s: 

Alhamdulillah..New life i Guess

Ya Allah i really missed this blog.. TOO MUCH!! 

Since dah almost a month i did not update nything in here, So baik saya start mengarang dan menulis blog nih.Lagi lagi dah start  degree ni, kena la lebih bnyak menulis ..ewah! sebab dah kompom2 ada bnyak cerita yg nk dikogsikan kan kawan..kawan? (sambil wondering !) hahaha .

Alhmdulillah , I'm lready doing my degree in University Mutah of Jordan. But the thing is for me..degree life is tough. Tougher than i ever thought..I meant, not the subjects but i really need to focos more and the environment is so different. i go to class alone..back from class alone sebab i da kan lain kos dgn sahabat2 i kat sini...i kan amek usuluddin n then diowang semua amik fiqh wa usul..so mmg dalam seminggu tu kadang mmg jarang jumpe..mmg xberjumpa..lao jumpe pon juz trserempak je..huhu..sedih kan..but..this is experience for me..i hope i can do it!  If ada rezeki lepas kelas ,dapat lunch dengan classmate. Dinner pulak wit my roomate n budak2 1 umh i la...That's it. I'm invisible i guess.

Hmmmm..apa nak cerita eh ?
 
Berapa subjects amik?

Serious sikit . sebab memacam subject aku nak amik,tp tak dpt. sebab section penuh.aisehmen. tapi takpe,aku plan amik short sem :) and penuhkan jadual pada 2nd sem . 1st sem ni biar slow2 sikit dulu.

الرقم الجامعي:
120110502011
التخصص:
أصول الدين

الاسم باللغة العربية:
نور ليانا بنت عثمان
الاسم باللغة الانجليزية:
NUR LIYANA BINTI OSMAN

مكان الولادة:
بيراق
تاريخ الولادة
28/10/1989












المادة






رقم المادة
معتمده
الشعبة
الايام
المدرس
من
الى
القاعة



اثار الاردن وفلسطين في العصور القديمة
1603103
3
1
أحد،ثلاثاء،خميس
زيـن القرعان
9
10
204مج


فقه الايمان والنذور
0501411
3
1
أحد،ثلاثاء،خميس
د0فارس مرعي
11
12
مدرج(8)حقوق


اصول فقه عام
0501203
3
1
أحد،ثلاثاء،خميس
د. بسام الهلول
8
9
102ح


مناهج المفسرين
0502405
3
1
إثنين،أربعاء
أ.د. امين البطوش
9.3
11
107ح


العقيده الاسلاميه(2)
0502311
3
2
إثنين،أربعاء
علي فواز
11
12.3
220ج


اعجاز القران الكريم
0502301
3
1
إثنين،أربعاء
ا0د0نايل ابو زيد
8
9.3
102ح




الأعمدة المجمدة
1


But Alhamdulillah , the food , the place semua okay lah.just fine  :)  Yang pasti , aku kena lebih tabah , lebih riang ria and work much more harder untuk degree. I NEED TO. Pray for me and to all my friends , All the best mates ! Keep in mind , studying is jihad . *muka gigih*  ^_^